Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Droppet nistepakken for å smugle

Storlirennet med Skurdalsporten i bakgrunn (Foto: Meraker historielag)

Storlirennet 1948: Det var fremdeles rasjonering på sukker i Norge etter krigen, og det var svært vanskelig å få tak i. Det kan jo virke ganske fjernt på mange av oss i dag. I Sverige derimot, hadde de ikke rasjoneringer på sukkeret, og deltagerne på Storlirennet så sitt snitt til å kunne smugle med seg kilovis av det søte stoffet over grensa – kamuflert bak kondomdress og tursekk. Sekken måtte uansett være 5 kilo, så hvorfor ikke?

Ikke bare bare å smugle

Deltager Nils Solbakken, som gikk av med seieren i 1948, fortalte at det ikke var det lureste å bytte ut nistepakken med. Det tunge sukkeret slang sideveis i sekken, og skigåinga ble hakket mer slitsom enn den trengte å være. Men sukker skulle de ha med over grensa, koste hva det koste ville. Nils kunne derfor vende snuten hjem med både sukker og seier i bagasjen!

Fra starten av første Storlirenn i 1938 (Foto: Meraker historielag)

Populært skirenn

Det tradisjonelle Storlirennet har blitt arrangert siden 1938, og det har skjedd mye siden rennet ble omtalt som smuglerruta. Skirennet har trukket mange store skistjerner, som Oddvar Brå, Petter Northug og Charlotte Kalla. Her går man fra start i Sverige og krysser målstreken i Norge. Løypen slynger seg fra Storlien til Grova i Meråker, og man kan oppleve storslått natur med ski på beina. I nyere tid, er det blitt et populært skirenn for hele familien. Løypa er nemlig overkommelig for både store og små. 

De raskeste løperne på vei over fjellet (Foto: Karsten Tidemann)

Renn anno 2024

I år arrangeres Storlirennet lørdag 06.april. Om det «smugles» sukker over grensa i løypene denne lørdagen, vites ikke, men vi vil anta at de som går med tursekk har pakket kvikk-lunsj og niste, fremfor kilotunge sekker med sukker.Det er fremdeles ikke for sent å melde seg på Trøndelags fineste skirenn. Meld deg på via nett, og finn fram ski og staver for en uforglemmelig tur i sporet! Tvi tvi – og lykke til!


Om Storlirennet: 

Storlirennet er turrennet for alle. Den 36 km lange løypa går i flott fjellterreng fra Storlien (640 moh) i Sverige til Grova Skisenter (410 moh) i Meråker. Rennet går i friteknikk og betyr at du selv velger om du vil skøyte eller gå klassisk. Løypa blir preparert for begge stilarter. I Storlirennet skal alle føle seg velkomne, både barnefamilier, mosjonister og eliteløpere.